In Nederland is de concentratie kalk in het leidingwater standaard aan de hoge kant. Daardoor heb je al snel te maken met was die harder uit de wasmachine komt bijvoorbeeld. Je merkt het eveneens aan je haar en je huid dat na een douchebeurt veel droger aanvoelt. En wat dacht je van je apparatuur die met water werkt als bijvoorbeeld de vaatwasser. Die gaat door het kalk in het leidingwater steeds minder goed werken en vraagt bovendien steeds meer energie. Met een waterontkalker kun je daar prima iets aan doen.
De werking van de waterontkalker is even simpel als geniaal
Een ontkalker dus. De werking van een ontkalker is even simpel als briljant. Hard leidingwater, want zo kun je water met veel kalk best noemen, stroomt de ontkalker in. Daar doen kleine harsbolletjes hun werk en halen zoveel mogelijk kalk uit het water. Veel zachter water verlaat vervolgens de waterontkalker. De harsbolletjes weten kalk perfect te binden en meteen nadat de ontkalker geïnstalleerd is, merk je al effect. Het water is zachter en je droogt je voortaan weer af met een heerlijke, zachte handdoek. Hoewel iedereen in principe zelf een waterontkalker moet kunnen plaatsen, laat je dit bij voorkeur doen door een specialist. Zo kan het zijn dat de waterleiding wat verlegd moet worden. En zeker als je daar niet zo bekend mee bent, dan kun je dit toch echt beter aan de vakman overlaten.
Zorg alleen dat er voldoende zout in de ontkalker aanwezig is
Het mooie aan een ontkalker is dat je zelf amper iets hoeft te doen. De enige taak die wat betreft de waterontkalker hebt is zorgen dat er steeds voldoende zout in aanwezig is. Zout kun je gemakkelijk bijvullen en is nodig voor regeneratie van de harsbolletjes. Na verloop van tijd namelijk, raken de hardwerkende hars deeltjes verzadigd. Daardoor zijn ze minder goed in staat om het water te zuiveren en dat is uiteraard niet de bedoeling. Met behulp van zout regenereren de hars deeltjes, waarna ze weer helemaal fris hun werk kunnen doen. Voor het overige heb je dus geen omkijken naar de waterontkalker.
Zo breng je ook de stroomrekening fors naar beneden
Omdat na het werk van de hars deeltjes weer sprake is van zacht water zonder kalk, is er veel minder sprake van kalkaanslag in de douche en zet kalk zich ook niet langer af op je elektrische apparaten. Die gaan daardoor weer beter werken en vragen bovendien beduidend minder energie. Daardoor kun je de energierekening significant naar beneden brengen en verdien je de investering in de waterontkalker dus vliegensvlug terug. Je merkt dat sprake is van zacht water echter vooral onder de douche. Je huid is veel minder droog en je hoeft bovendien niet meer zoveel shampoo te gebruiken als bij hard water het geval is. Ook de was komt weer zacht uit de wasmachine en dat maakt afdrogen een stuk prettiger. Leg je dus niet neer bij het feit dat er nou eenmaal veel kalk in ons leidingwater aanwezig is. Door het kopen van een ontkalker hoeft dat helemaal niet ten koste te gaan van je haar, huid en van je apparatuur.
Koop je een waterontharder bij Mooiwater, dan wordt deze ook gelijk geïnstalleerd!