Soorten trappen: welke modellen zijn er?

Trappen zijn er in tal van verschillende soorten en modellen. Het is afhankelijk van de ruimte waarin je de trap gebruikt en hetgeen hier het doel van is, welk type trap het meest geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een sierlijke wenteltrap met stootborden en een klassieke steektrap. Deze steektrap, soms zelfs verkocht als bouwpakket trap om zelf in elkaar te kunnen zetten, komt van pas als opgang naar een zolder of hoogslaper. In de woonkamer of hal van je woning zal je sneller voor een alternatief kiezen. In dit artikel vind je een overzicht van verschillende soorten trappen. 

Verschil tussen een open en gesloten trap  

Een belangrijk eerste verschil tussen de diverse trappen, is het verschil tussen een open en gesloten trap. Een open trap is een model trap zonder stootborden. De stootborden verkleinen de kans dat je uitglijdt op de trap, doordat je niet achter een andere trede kunt blijven haken. Tegelijkertijd nemen de stootborden veel licht weg uit een ruimte. Het maakt dat deze gesloten trappen minder geschikt zijn als trap in de woonkamer. 

Rechte trap en trap met een bocht 

Een ander belangrijk verschil tussen de diverse trappen zit in de vorm van de trap. Kies je voor een rechte trap, of geef je de voorkeur aan een trap met een bocht? Een trap met bocht neemt soms minder ruimte in. In het bijzonder, wanneer je de trap om z’n eigen as laat draaien. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een spiltrap. Hoewel ook een wenteltrap om z’n as draait, neemt deze vaak meer ruimte in beslag. Het is hierdoor niet altijd een betere keuze dan een rechte trap. 

Je kunt ook voor bocht met een hoek van negentig graden kiezen. Denk hierbij een aan rechte trap met onderkwart, of een rechte trap met bovenkwart. Zoals de naam al doet vermoeden, is het onderste of bovenste kwart van dit model trap gedraaid.

Nieuwe trap kopen dat als bouwpakket wordt geleverd? Bij Houtcompleet.nl hebben ze een uitgebreid assortiment houten bouwpakket trappen van topkwaliteit!