Het toepassen van muurisolatie, het overwegen waard

Het is nog niet zo lang geleden dat huizen eigenlijk niet of nauwelijks werden geïsoleerd. Toen mensen hier wel voor begonnen te kiezen werd er daarbij voornamelijk aandacht besteed aan het dak. Het plaatsen van dakisolatie is inderdaad zeer belangrijk. Dat gezegd hebbende is het tegelijkertijd ook zo dat andere onderdelen van het huis niet over het hoofd mogen worden gezien. De stijgende werking waar warme lucht over beschikt zorgt er namelijk voor dat deze altijd via de muren omhoog trekt. Zijn de muren van je huis niet geïsoleerd? Dan kan er dus op die manier reeds behoorlijk wat warme lucht verloren gaan met alle gevolgen van dien. Is er in jouw woning nog geen sprake van muurisolatie? Dan zal je kunnen vaststellen dat het isoleren van de muren van je woning zeker een potentieel interessante keuze kan zijn. 

Muurisolatie, toe te passen op verschillende manieren 

Voor het isoleren van de muren van een woning geldt dat er daarvoor op verschillende manieren te werk kan worden gegaan. Is er bij de woning in kwestie sprake van een zogenaamde spouwmuur? Dan is het wellicht de beste keuze om deze te isoleren. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van de volgende isolatiematerialen: 

  • Glaswol; 
  • EPS-parels; 
  • PUR-isolatie;
  • Steenwol; 

Het isoleren van een nog niet geïsoleerde spouwmuur brengt heel wat interessante voordelen met zich mee. Niet alleen zal je op deze manier binnen in de woning geen ruimte verliezen, daarnaast hoef je daarvoor ook geen omgevingsvergunning aan te vragen. Dit laatste is wel van toepassing wanneer je de voorgevel van je woning langs buitenaf gaat isoleren. In dat geval zal de uitstraling van je woning veranderen met als gevolg dat een omgevingsvergunning is vereist. Voor het realiseren van muurisolatie kan je ook nog kiezen voor deze opties: 

  • Het isoleren van de buitenmuren; 
  • Het isoleren van de binnenmuren; 

Van alle verschillende manieren van muren isoleren die er bestaan is kiezen voor isolatie van binnenuit de minst interessante. Dit omdat je op deze manier niet alleen binnenruimte zal verliezen, bovendien kunnen er ook koudebruggen optreden. 

Hoe interessant is muurisolatie nu echt?

Er is doorheen de jaren behoorlijk wat gezegd en geschreven over het belang van muurisolatie. Wanneer er wordt gesproken over het isoleren van een huis gaat het merendeel van de aandacht daarbij vooral naar het isoleren van het dak. Dat is op zich ook best logisch, want er kan ongelofelijk veel warme lucht ontsnappen via een niet geïsoleerd dak. Dit gezegd hebbende is het zo dat ook het isoleren van de muren zeer belangrijk is. 

Van warme lucht is algemeen bekend dat ze over een stijgende werking beschikt. Deze stijgende werking betekent niet alleen dat er via het dak veel warme lucht kan ontsnappen. Wat daarnaast namelijk ook te denken van de muren waarlangs de warme lucht omhoog trekt? Ook tijdens dit proces is het zo dat er behoorlijk wat warme lucht verloren gaat die moet worden gecompenseerd. Dit benadrukt meteen dat ook de keuze voor muurisolatie bij elke woning zeker en vast de moeite waard is om te maken.