EPDM dakbedekking komt steeds meer in opkomst. Veel nieuwe woningen met daarbij schuurtjes die voorzien zijn van platte daken, worden bedekt met EPDM, maar wat is EPDM nu eigenlijk precies?
Wat is EPDM?
EPDM is een soort rubber, maar dan synthetisch. Het is dus geen natuurlijke rubber variant die wordt verkregen uit de rubberboom, maar een chemische stof die wordt verkregen door tal van materialen te mengen en op een specifieke manier te behandelen. Doordat het EPDM een synthetisch materiaal is, heeft het diverse eigenschappen die je bij de natuurlijk verkregen producten niet snel terug zult vinden. We zullen kort een opsomming geven van enkele voordelen.
Wat zijn de voordelen van EPDM?
Allereerst is EPDM zeer goed bestand tegen de natuurlijke elementen die een dak jaar in, jaar uit belasten. Te denken valt uiteraard aan wind, regen en vorst, maar ook aan zonlicht en warmte. Zo is EPDM niet gevoelig voor UV licht en zal het dus niet snel verharden en broos worden, iets dat bij bijvoorbeeld het vaak gebruikte bitumen wel redelijk snel het geval is. Ook blijft het EPDM zijn elasticiteit behouden vanaf circa 40 graden onder nul (Celcius) tot zo’n 120 graden boven nul. Dat is dus een veel breder spectrum dan waar we in Nederland over het algemeen aan worden blootgesteld.
Daarnaast bezit EPDM een grote elasticiteit van tot wel 400 procent, wat inhoudt dat het zeer rekbaar is en dus niet snel zal scheuren of breken. Ook is het wortelvast, waardoor onkruid en ander ongewenst groen niet snel zal wortelen, tenzij er veel vruchtbare grond op het dak ontstaat. Daarom is het zaak het dak goed schoon te houden en afval tijdig op te ruimen.
De kosten voor EPDM zijn niet zo heel erg hoog in vergelijking met bijvoorbeeld bitumen. Bijkomend voordeel is ook dat bijvoorbeeld bitumen lastig gelegd kan worden doordat er open vuur nodig is om de verschillende delen bitumen aan elkaar te pakken. Bij EPDM is dit niet het geval; dat kan geheel koud worden verwerkt waardoor de kosten relatief laag zijn en EPDM dus al snel aantrekkelijk wordt als alternatief voor andere methoden van dakbedekking.
Tenslotte is ook de levensduur van EPDM prima in orde. Verwacht wordt – het synthetische rubber bestaat nog niet zo vreselijk lang – dat het rubber zo’n vijfentwintig tot dertig jaar mee zal gaan. Dat is voor dakbedekking niet zo heel erg lang, maar voor synthetische materialen wel vrij fors en bovendien voor dakbedekking ook zeer redelijk.